« すべてのイベント

【TINDAS/FINDAS】2017年度TINDAS第3回国際セミナー(FINDAS共催) “Thinking about the Global South: Affinity and Knowledge”

1月 26 @ 5:00 PM - 6:30 PM

2017年度TINDAS第3回国際セミナー(FINDAS共催)  “Thinking about the Global South: Affinity and Knowledge”

【日時】January 26 (Fri.), 2018   17:00-18:30

【場所】#407 Lecture Room, 4th floor, Building No. 14, Komaba Campus, the University of Tokyo

Access: http://www.u-tokyo.ac.jp/content/400020146.pdf

【報告者】Prof. Dillip Menon (the Mellon Chair of Indian Studies and the Director of the Centre for Indian Studies in Africa at the University of Witwatersrand)

【タイトル】 Thinking about the Global South: Affinity and Knowledge

【要旨】

Do ideas such as the Global South diminish the world by imagining contained and distinct territories or do they open up the world by questioning the implicit occlusion and sequestering of space in ideas like the West, East or non-west? If we think about the globe as a space mapped by power, as evident in the preference of many for the Peters projection over the standard one of Mercator, the central question is one of the obscuring of quiddity and difference. The proliferation of conceptualizations of space reflects a dissatisfaction against the idea of walls as much as against the conceit of openness and forgetfulness of hierarchy, evident in ideas like universal humanism, the free market, and of capital coursing through and across permeable borders. What ideas like the Global South do is to give pause to conceptions of untrammeled mobility and fluidity and reassert that we need to rethink the world anew from a different standpoint. The notion of the Global South represents an attempt at an Archimedean point, from within, rather than outside the earth, a fulcrum with which to realign the world with its multiple inheritances of colonialism, the Cold War and of the unipolar present. In this presentation, I shall draw upon the Kochi Biennale, and artwork from its two iterations in 2012 and 2014, to think afresh a possible project of knowledge and affinity in the Global South.

【参加対象:一般参加歓迎】

【言語】英語

【連絡先】Aya Ikegame  Email: ayaikegame [at] ioc.u-tokyo.ac.jp

※迷惑メール防止のために、@を[at]と表記しています。送信の際は、@に置き換えて送信してください。

1月 26
,