科研費(「インドにおける近代的宗教表現の展開とその影響」)& MINDAS共催 国際セミナー

(科研費「インドにおける近代的宗教表現の展開とその影響」(代表 冨澤かな・東京大学特任准教授。研究課題番号15K02055)とMINDAS(人間文化研究機構「南アジア地域研究」国立民族学博物館拠点)との共催)

【日時】2018年3月6日(火)午後4時~6時

【場所】国立民族学博物館2階第6セミナー室

大阪府吹田市千里万博公園10-1
Tel. 06-6878-2151(代)

アクセス:(http://www.minpaku.ac.jp/museum/information/access

【題目等】

A.Raghuramaraju (Professor, Department of Philosophy, University of Hyderabad)

From Noviolence to Non-Violence: India’s appropriate answer to unique question set by British Colonialism

【要旨】

M. K. Gandhi made the relation between politics and violence contingent. He claimed that the purpose of politics, which is bring people together cannot be accomplished by violence but by non-violence. This claim had a few takers. Notwithstanding this, Gandhi sought to use this formula in his project of fighting against the British in the Indian national movement and succeeded. This, however, is contested by some like Judith Brown who seeks to underplay the role of non-violence in bringing out freedom from the British by Indians. I will contest this by introducing a distinction between exiting British and receiving India from them. Conceding the claim of Brown that non-violence played no role in exiting the British, I want to assign the role to it in receiving India from them after they left. Further, Gandhi idea of non-violence is not an abstract value but an appropriate answer to a unique question regarding the entry of British into India.  The uniqueness lies in the fact that British did not enter into India using violence so exiting them using violence would not be appropriate and Gandhi found in non-violence an appropriate answer to their entry that was without violence.

*Raghuramaraju教授のプロフィールは下記のURLをご参照ください。

(1月までご所属のハイダラーバード大学情報です)

【連絡】MINDAS事務局(mindas[at]idc.minpaku.ac.jp)

*本研究会はどなたでもご参加頂くことができますが、万博自然公園口への入園手続きおよび資料準備の都合上、参加を希望される方はMINDAS事務局まで事前にご連絡いただけますようお願いいたします。