« すべてのイベント

【KINDAS】第5回国際セミナー(共催:南アジア・インド洋世界研究会)

2015年9月29日 @ 2:00 PM - 5:00 PM

KINDAS第5回国際セミナー/第37回南アジア・インド洋世界研究会
“Creating New Universities amidst Local Interests and National Confusion in Post-Panchayat Nepal”

日時:2015年9月29日(火)14:00-17:00
場所:研究総合2号館4階大会議室(AA447)http://www.kyoto-u.ac.jp/ja/access/campus/yoshida/map6r_y/

報告者:Dr. Pratyoush Onta(Martin Chautari, Kathmandu, Nepal)
ディスカッサント:TBA
司会:藤倉達郎(京都大学)

概要:For about 30 years, higher education reform agendas in Nepal have revolved around two main themes. The first of them is the idea of ‘rightsizing’ of the country’s oldest university, Tribhuvan University (TU, est. 1959), by severing parts of its constituting colleges to form the seed infrastructure of so-called ‘regional’ universities. The second is the execution of the multiple university idea whereby eight new universities have been opened under various pretexts and several more are said to be in the pipeline. As of now, both of these reform agendas have not really succeeded. To the contrary, this paper suggests that their execution pathways have had debilitating consequences for Nepal’s public universities and the entire higher education system. As a result, all of the new public universities have thus far failed to grow as vibrant institutions and Nepal’s higher education landscape is still overwhelmingly dominated by TU (both in terms of size and character), an institution many insiders consider to be almost beyond reform. This paper identifies the interplay between local interests and national confusion as being at the crux of the failure of universities in contemporary Nepal. The analysis presented in this paper also suggests that when it comes to the subject of building universities in post-Panchayat Nepal, the main political parties and their counterparts in civil society have not demonstrated much commitment to plural imaginations for the Nepali university landscape.

主催:科研基盤研究「ポスト紛争期における社会の再編―南アジアの事例から」/南アジア・インド洋世界研究会/KINDAS国際セミナー/ネパール学術ネットワーク(NAN) 連絡先:藤倉達郎(fujikuraATasafas.kyoto-u.ac.jp)

【概要】オンタ氏は、ポスト・パンチャヤート期(1990年代~)のネパールにおける大学創設の背景と課題を、新大学の綱領策定に関わった政治家や法律家、新たな大学の設置先である地元関係者、そして新大学へ資産や教員の移動を求められる国内最大規模のトリブバン大学という、三つのアクターに着目し、国の教育計画-大学の規模最適化・集権化の是正-との齟齬も踏まえながら解説した。討論では、高等教育の質を保証する制度の仕組みや、大学・カレッジが公立/私立に区分される基準について、より詳細な情報を求める指摘がなされた。

2015年9月29日

京都大学本部構内 総合研究2号館4階 AA447