« すべてのイベント

【KINDAS】グループ2 2015年度第四回国際セミナー

2015年11月10日 @ 3:00 PM - 5:00 PM

India and Japan: Bolstering Partnership in the Asian Century

(共催:科研費基盤B現代インドにおける多様性接合型の発展径路とデモクラシー総合的・長期的視点から)
【日時】2015年11月10日(火)15:00~17:00
【場所】京都大学本部構内 総合研究2号館4階 AA447(大会議室http://www.kyoto-u.ac.jp/ja/access/campus/yoshida/map6r_y/

【発表者】Dr. Madhuchanda Ghosh(Assistant Professor, Department of Political Science, Presidency University, Kolkata, India)
【発表概要】India’s relationship with Japan has gained key importance in India’s foreign policy vis-à-vis the emerging regional scenario in Asia. Prime Minister Modi’s making Japan his second overseas destination, indicates the high degree of importance that Japan will be accorded in the new government’s Act East agenda. As the major powers in Asia India and Japan have a stake in the maintenance of regional peace, security and stability. The parameters of India’s foreign policy are undergoing major changes as the country strives for a larger regional and global role for itself. One can argue that New Delhi has demonstrated a surprising ability to take bold initiatives. Forging a strategic partnership with the U.S., the quest for a permanent seat in the U.N. Security Council, rapprochement with China and Pakistan, and aspirations for a “blue water” navy are all indicators of a major shift in India’s foreign policy approach. As a corollary, India’s low-intensity relationship with Japan has also undergone a remarkable turnaround in the new millennium, acquiring a new dimension focused on mutual politico-strategic interests and economic interests. This paper analyzes the new phase of improved Indo-Japanese bilateral relations and explores the variables contributing to this emerging trend.

※本研究会は、どなたでも参加できます(予約不要)。

【問い合わせ先】
indas_office@asafas.kyoto-u.ac.jp

2015年11月10日
,