【TINDAS】2017年度第2回TINDAS国際セミナー

11月 22 @ 4:50 PM - 6:30 PM

2017年度第2回TINDAS国際セミナー

【日時】2017年11月22日(水)16時50分〜18時30分

【場所】東京大学駒場キャンパス14号館4階 407号室(講義室)

【演題】“The Value of Comparing India and China

【講演者】Professor Peter van der Veer

【概要】

This paper shows the advantages of comparison when studying religion and nationalism in India and China. The location of religion in Indian and Chinese nationalism is very different, but in both cases it plays a significant role. One of the problems in this comparison is the definition of religion. It is proposed here to look at religion as part of a syntagmatic chain of concepts: religion-secularity-magic-spirituality, the components of which have dynamic relations with each other that change over time. The arguments are illustrated by examining practices of the body, including Qi Gong and Yoga.

【講演者紹介】

Peter van der Veer is Director at the Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic Diversity and Distinguished Professor at Utrecht University.  He is the author of many books, including Religious Nationalism (California 1994), Imperial Encounters (Princeton 2001), The Modern Spirit of Asia (Princeton 2014), The Value of Comparison (Duke 2016). He is a Member of the Netherlands Academy of Arts and Sciences. His current work is on Indian and Chinese religious networks in South-East Asia.

【使用言語】英語

【連絡先】田辺明生 (東京大学総合文化研究科) tanabe@anthro.c.u-tokyo.ac.jp

11月 22

東京大学駒場キャンパス14号館4階 407号室(講義室)