【FINDAS】 2016年度 第6回FINDAS研究会 “Finding Faith: Western Imaginings of Spiritual India”

2月 7 @ 5:00 PM - 7:00 PM

2016年度 第6回FINDAS研究会

主催:AA研国際研究集会(AA研共同利用・共同研究課題「シングル」と家族 ―縁(えにし)の人類学的研究)
共催:科学研究費基盤A「ジェンダーに基づく暴力複合の文化人類学的研究」(代表・田中雅一  京都大学)
後援:東京外国語大学南アジア研究センター(FINDAS)

【日時】 2017年2月7日(火) 17:00~19:00

【場所】 東京外国語大学・府中キャンパス アジア・アフリカ言語文化研究所 301号室

【報告者】 Prof. Meenakshi THAPAN

(Delhi School of Economics and Head, DS Kothari Centre for Science, Ethics and Education, University of Delhi)

【題目】 “Finding Faith: Western Imaginings of Spiritual India”

ガンディーとともに独立運動に尽力したミラベン(Mirabehn, Madeleine Slade 1892- 1982)およびチベット尼僧になったイギリス人女性の事例から、インドへの「宗教的移民」について論じる。

【コメンテーター】  松尾瑞穂(国立民族学博物館)

【言語】 英語

【報告概要】

In its search for a meaningful disciplinary enterprise, anthropology focuses on those ‘others’ who live at the edge of civilizational chaos, the marginalized, underprivileged, those cast aside or abandoned, as well as the middle classes and the elite, as they construct their social worlds. In Asia, or at least in India, our anthropological gaze is not focused on those western, European others (in the 20th century) who aspire to fulfil their goals through an imagining of a social and ‘spiritual’ landscape in India.

In this presentation, I argue that western imaginings of spiritual India rest not merely on their efforts to embed themselves in a local spiritual enterprise. More importantly, it rests on their understanding of their active role, as they envisage it, in the context of a changing India. I refer to these western (especially women) protagonists as the ‘new missionaries’ who seek responsibility, and simultaneously fulfillment, through their participation in spiritual living. In this manner, the colonial gaze and the ensuing privilege is reproduced and enables them to act in particular ways. No doubt, gender, sexuality, rejection, and fulfillment and the inevitable place of charismatic others are all part of this significant process of becoming in India.

【連絡先】 wakana@aa.tufs.ac.jp (椎野)

※本研究会は、予約不要でどなたでもご参加いただけます。

※ポスター他は、下記FINDASホームページをご参照ください。

2016年度 第六回FINDAS共催研究会 Western Imaginings of Spiritual India (2/7)

2月 7