« イベント一覧

【RINDAS】 2016年度 RINDAS第4回国際セミナー “Social Democracy in India”

1月 21 @ 2:00 PM - 7:00 PM

2016年度RINDAS第4回国際セミナー
共催:科研(B)「ローカル・リーダーの登場と下層民の台頭からみる現代インド社会の変容」

【日時】 2017年1月21日(土) 14:00~17:00

【場所】 龍谷大学深草キャンパス 和顔館(わげんかん)4階・会議室2

[深草キャンパス・アクセス]
[深草キャンパス・施設地図]
(会場は、上記リンク地図内1番の建物になります。
京阪電鉄の深草駅から、一番近い入り口(東門)を入ってすぐ正面の、
ガラス張りの新しい建物です。)

【講演者】 Prof. Ronki Ram (ICCR Chair Visiting Professor of Indian Studies, Faculty of International Studies, Ryukoku University;

Department of Political Science, Panjab University)

【題目】 ICCR Chair Lecture on “Social Democracy in India”

【コメンテーター】 舟橋健太(NIHU/龍谷大学)

【言語】 英語

【講演要旨】

Political democracy aims at providing an egalitarian governance regime with a sustainable legitimacy at the grassroots. It assures that each and every citizen should carry equal value of his/her vote while deciding the incumbents at the helm-of-affairs of law making in a given nation. The Social and economic structures that provide the sustainable base material for the maturation of political democracy into a genuine political system of egalitarian governance is what called social democracy. The question of a successful political democracy becomes further complicated if it pertains to a society that lacks social homogeneity. Indian society is highly multicultural with a rich religious diversity. Given the colonial policy of divide and rule and the post-colonial rambling of religious differentiation with regards to political mobilisation, the success of Indian democracy over the last seven decades is an appropriate case of exploring how it engages and negotiates with its diversity in the face of democratic power sharing.

(なお、Ram教授は、ダリト研究、特に、パンジャーブのダリト問題について、
社会・文化・宗教的側面からご研究をされており、数多くの重要な論文を書かれています。)

【一般参加歓迎】

【連絡・問合せ先】 舟橋健太(funahashi@ad.ryukoku.ac.jp
(資料等準備の関係上、ご参加される方は事前にご一報いただければ幸いです)

1月 21