« イベント一覧

【KINDAS】 KINDAS研究グループ1-C「南アジアの環境問題」 2016年度第4回研究会 “The Water Energy Agriculture Nexus in Indian Punjab: Trends and Future Scenarios”

2016年12月20日 @ 3:00 PM - 5:30 PM

【日時】 2016年12月20日(火) 15:00~17:30

【場所】 京都大学吉田キャンパス 総合研究2号館4階 カンフェレンスルーム(AA463)

【題目】 The Water Energy Agriculture Nexus in Indian Punjab: Trends and Future Scenarios

【発表者】 Dr. Kamal Vatta (Center for International Projects Trust, New Delhi, India)

【言語】 英語

Abstract

The Indian Punjab followed the path of intensive agricultural production since the introduction of high yielding varieties of wheat and rice during late-1960s and early-1970s. It was facilitated by easy access to groundwater resources, use of modern inputs, rapid farm mechanization and assured procurement of the grains. Relatively higher profitability of paddy and wheat crops led to the elimination of other crops in the production pattern and also to the depletion of the most important natural resource, i.e. groundwater. The increased dependence on groundwater use for agriculture has caused a huge imbalance between the demand and supply of water for crop cultivation. The groundwater depletion has significant implications for electricity use in agriculture and hence the extent of power subsidy. The relationship between water and energy use in agriculture affects the livelihoods. This nexus has interactions with the other sectors of the economy and has the potential to influence the usage and outcomes of these sectors. Under different scenarios of rainfall, crop production and industrialization/urbanization in Punjab, the water table is expected to decline at a much faster rate, with the electricity consumption and electricity subsidy in Punjab likely to go up by several times as of now. The innovations in water use efficiency and changes in the cropping pattern have different potential to check these trends. This presentation talks about all these possibilities and the challenges which may emerge to make it a reality.

【連絡先】 INDAS-South Asia事務局: indas_office@asafas.kyoto-u.ac .jp

2016年12月20日

Conference Room (AA463), Research Bldg No.2, Yoshida Main Campus, Kyoto University