【MINDAS】2016年度MINDAS第1回公開セミナー “Bodily Philanthropy as Partonomic Critique”

2016年11月20日 @ 10:00 AM

日時:2016年11月20日(日)10:00~12:00

場所:国立民族学博物館2階第4セミナー室

題目:“Bodily Philanthropy as Partonomic Critique”

報告者:Jacob Copeman (The University of Edinburgh・Senior Lecturer/国立民族学博物館・客員研究員)

プログラム:

10:00~10:05 報告者紹介 松尾瑞穂(国立民族学博物館・准教授)
10:05~11:05 報告 Jacob Copeman “Bodily Philanthropy as Partonomic Critique”
11:05 ~11:15 Tea Break
11:15~11:30 コメント 島薗洋介(大阪大学グローバルコラボレーションセンター・講師)
11:30~12:00 総合討論

【報告要旨】
This paper describes a number of scenes of activist critique that find their logic in acts of bodily giving over. The given over illuminates gaps between the given and the withheld that become the basis of critical social commentary. Crucially, the materials given over are, or make reference to, human biological substances (actual blood and metaphorical hearts). The critiques they stage are of absences and deficits: I present cases where large paper hearts donated by survivors of the 1984 Bhopal Gas Disaster to the Prime Minister of India signal his lack of one, where donated human blood critiques others’ unwillingness to do so, where acts of blood donation critique and protest communal violence, and where similar acts of giving over simultaneously highlight a deficit in familial affects and resuscitate damaged relational forms. In other words, I seek to show how the gift that is given critiques that which is ungiven: the care not provided by the Indian state for Bhopal survivors, the family members unwilling to donate blood for their transfusion-requiring relative, etc. I aim to illustrate how critique can operate philanthropically by way of partonomic relations between the given and not given. It is partonomy, I suggest, that makes philanthropy critical.
==============================

本セミナーはどなたでもご参加いただけますが、資料準備等の都合上参加を希望される方はMINDAS事務局(mindas@ idc.minpaku.ac.jp)まで事前連絡をお願いいた します。

2016年11月20日
10:00 AM