【HINDAS】2015年度 HINDAS第5回研究集会

2015年12月12日 @ 1:00 PM - 3:00 PM

2015年度 HINDAS第5回研究集会
【日時】2015年12月12日(土)13:00~15:00
【場所】広島大学大学院 文学研究科 1階 大会議室(東広島キャンパス)
〒739-8512 東広島市鏡山1丁目2番3号
※会場位置は添付の地図をご参照ください
最寄りのバス停「広大中央口」より徒歩3分

(報告者)
Dr. Keshab Das (Gujarat Institute of Development Research, Ahmedabad, India)

(報告タイトル)

“Interrogating Inclusive Growth in India:Reforms and the Regions”

(報告要旨)
Inclusive Growth has emerged the ‘catch-all’ phrase for economic progress for the Indian state since 2007, even as policies and programmes aimed at addressing marginality of regions and populations and broad-basing distribution of gains from development have been active since the early 1950s.  Such efforts, however, have often been impaired by deeper forms of exclusion – social, spatial or systemic – which persisted through the past two and half decades of economic reforms.  Evidence suggests that inter-state disparities in income and the concomitant strengthening of lopsided development of social and physical infrastructure have, particularly, risen during the post-reform years.  Chronically poorer states have continued to languish due to low levels of productive investment, low employment opportunities and unviable exploitation of natural resources, while a few have experienced notable economic prosperity.  Paradoxically, some among the latter built the edifice of accelerated economic growth on a deficient and iniquitous social and human development base.

With a brief background to Indian planning functioning within a quasi-federal polity, the presentation would engage critically with the issue of regional disparity with reference to sectoral income, infrastructure development and access to basic amenities by social groups. Discussion would include implications of growing interface between globalization and local/ regional development, especially, development of villages and small towns.

本研究集会の開催について、ウェブサイトでもご案内しています。

————
HINDAS The 5th Regular Seminar (FY2015)
Date:1:00~3:00pm,Saturday,12th,December.2015

Venue:Large Conference room,1F, Faculty of Letters,Hiroshima University
Contact:HINDAS Office Research Fellow,YUI
hindas@hiroshima-u.ac.jp
———-

【参加対象:一般参加歓迎】
本集会は教職員・学生・一般の方など多くの皆様のご参加をお待ちしております。
ただし,参加ご希望の方は資料作成等の都合上,あらかじめ事務局にメール<hindas<アットマーク>hiroshima-u.ac.jp>をお送りください。
メールのご送付にあたっては、以下の情報を記載ください。

—————————-
メールタイトル:HINDAS 2015年度 第5回研究集会