« イベント一覧

【関連行事】南アジアのイスマーイール派に関する講演会

2015年5月1日 @ 5:00 PM - 7:00 PM

【日時】2014年5月1日(金) 17:00-19:00

【場所】東京外国語大学本郷サテライト7F会議室 http://www.tufs.ac.jp/access/hongou.html

【発表者】Dr. Iqbal Surani (Ecole Pratique des Hautes Etudes)

【題目】From Haridâs to ‘Alîdâs”

【講演要旨】 The figure of the Imâm is central in Shi‘ism, particularly for the Khoja Ismailis, for whom the Imâm is physically present in the person of Shâh Karîm al-Husaynî, Aga Khan IV. He is considered as the 49th Imâm descendant of the Prophet Muhammad from his daughter Fâtima and his cousin and son in law ‘Alî (d. 661). As an emblematic and historical figure, the Imâm has received two heritages: One is that of Abrahamic tradition vested by the interpretation of the Qur’an, and the other is that of Hindu tradition, which is presented in the devotional texts of ginân and du‘a as the 10th avatâr of Vishnu. Through an analysis of two ginân and of some selected verses of Kalâm-i Maulâ which are examples of the devotional literature of the community we shall try to understand the construction of religious identity of the Khoja Shi‘i Imâmî Ismailis in South Asia.

※英語(通訳なし) ※参加自由・無料

※お問合せ先 近藤信彰 n-kondo[at]aa.tufs.ac.jp (送信の際はatを@に換えてください)

2015年5月1日

東京外国語大学本郷サテライト7F会議室